Dankzij de coronacrisis en bijkomende maatregelen hebben sommige bedrijven het moeilijk om hun productie op eenzelfde niveau te houden. Omdat sommige taken tijdens deze economische crisis daardoor niet ingevuld geraken, kan jouw werkgever er voor kiezen om je op tijdelijk werkloos te zetten. Maar wat betekent dit exact? 

 

Economische werkloosheid

Je bent economisch werkloos als gevolg van een tekort aan werk tijdens deze crisis. Dat is enorm vervelend, want hoe gaat die tijdelijke werkloosheid in zijn werk? Welke compensaties mag je ontvangen? En kan je nog voor een andere werkgever werken in deze situatie? 

Om economisch werkloos te zijn, moet het tekort aan werk liggen aan een economische factor. De tijdelijke werkloosheid is enkel van toepassing voor arbeiders, en niet voor bedienden vermits zij onder een andere regeling vallen. Van 13 maart 2020 tem 31 augustus 2020 en 1 oktober 2020 tem 31 maart 2021 worden alle gevallen van economische werkloosheid gezien als tijdelijke werkloosheid door overmacht. Ook uitzendkrachten die onder contract staan, kunnen hiervoor in aanmerking komen. 

Opgelet! Wanneer je tijdelijk werkloos wordt, gaat de RVA er automatisch van uit dat je al je vakantiedagen hebt opgenomen. Indien dat niet het geval is, kan je je vakantiegeld mislopen

Compensaties

Werknemers die op tijdelijk werkloos staan door overmacht in deze periode, kunnen aanspraak maken op een verhoogde RVA uitkering. Ben je benieuwd hoeveel je maandelijks mag verwachten, indien je aan de voorwaarden voldoen? Bekijk dan zeker deze blogpost.

 

Werken voor een andere werkgever

Je bent tijdelijk werkloos bij je huidige werknemer, en hebt een opportuniteit om ergens anders tijdelijk aan de slag te gaan? Dat kan, mits je goede afspraken maakt met je huidige werkgever over de looptijd van deze tewerkstelling! Dat is belangrijk omdat je tijdens de tijdelijke werkloosheidsperiode nog beschikbaar moet zijn voor je huidige werkgever. De eerste stap hiervoor is om de RVA op de hoogte te stellen maar besef goed dat je daardoor waarschijnlijk je werkloosheidsuitkeringen voor die periode zal verliezen. 

 

Wat met de vakantiewetgeving?

Heb je als werknemer in 2020 nog een aantal vakantiedagen staan, maar ben je tijdelijk werkloos gesteld? Vergeet dan zeker niet je vakantiedagen op te nemen voor het einde van het jaar. Indien je die niet opneemt, verlies je ook het recht op je vakantiegeld. Voor de werkgevers is het belangrijk dat je je werknemers op tijd informeert dat ze die vakantiedagen nog moeten opnemen. Indien je je vakantiedagen niet volledig hebt opgenomen, is de RVA verplicht de werkloosheidsuitkering terug te vorderen van de werknemer in kwestie! Hetzelfde principe geldt voor ADV-dagen. 

 

Ben je als werkgever benieuwd wat je nog kan betekenen voor je werknemers in deze periode? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!