Nog een maand en dan kijken we weer uit naar een gloednieuw jaar. Wie weet wordt 2021 wel het jaar waar jij als zelfstandige eindelijk die eerste werknemer aanneemt? Bang voor torenhoge loonkosten moet je in ieder geval niet zijn, daar heeft de regering de maatregel “eerste werknemer” voor ingevoerd. Maar wat houdt dit precies in? 

 

Waarom wachten op 2021, wanneer je ook op een voordelige manier je eerste werknemer kan aannemen in 2020? De regering wilde het aannemen van nieuwe werkkrachten door ondernemers nieuw leven inblazen door de hoge loonkosten te drukken. Voor startende werkgevers geldde reeds de regeling dat men minder RSZ bijdragen moet betalen voor de aanwerving van de eerste 6 werknemers. Zo geldt er nu een vermindering van de patronale bijdragen voor de tweede tem de zesde werknemer. Voor de aanwerving van de eerste werknemer geldt een andere regeling. 

 

Ik wil mijn eerste werknemer aannemen. Hoe zit dat juist? 

Wanneer je als werkgever een eerste werknemer wil aannemen, is die eerste aanwerving volledig vrijgesteld van patronale bijdragen. En dat voor onbepaalde duur! Dat betekent dat je als werkgever gedurende de volledige tewerkstellingsperiode geen basis patronale bijdrage moet betalen. Die bijstelling heeft betrekking op het zogenaamde basistarief, dat nu 25% bedraagt. Dit betekent voor de werkgever een aanzienlijke kostenbesparing. 

 

Tip 1: Deze vrijstelling is niet gekoppeld aan een bepaalde werknemer, maar aan de “eerste aanwerving”. Dat betekent dat, zelfs wanneer je eerste werknemer vertrekt, de vrijstelling blijft gelden voor de nieuwe aangenomen werkkracht. Daarnaast kan je per kwartaal kiezen voor welke werknemer je deze vrijstelling gaat gebruiken. Zo kan je voor een nieuwe, duurdere werkkracht de vrijstelling laten gelden. 

 

Heb ik als werkgever recht op die vrijstelling? 

De RSZ moet jou beschouwen als nieuwe werkgever. Je bent een nieuwe werkgever in de ogen van de RSZ wanneer je gedurende een jaar geen nieuwe werknemer hebt aangenomen, of wanneer je nog nooit een werknemer hebt gehad. Om die vrijstelling te kunnen gebruiken, kan het sociaal secretariaat je hierin begeleiden. 

 

Tip 2: je bent als werkgever wel nog steeds verplicht om bijzondere bijdragen te betalen, zoals de vakantiebijdragen of sectorale bijdragen voor arbeiders. 

 

De vrijstelling is geldig op alle werknemers, erkend door de sociale zekerheid. Let wel op, de vrijstelling geldt niet voor: 

  1. Studenten, gelegenheidsmedewerkers en leerlingen.
  2. De vrijstelling is enkel geldig bij een meertewerkstelling

Technische bedrijfseenheid: geldt een vrijstelling nog? 

Vraag je als bestaande werkgever een tweede btw nummer aan, die onder dezelfde activiteit valt als je  bestaande onderneming, dan val je mogelijk onder dezelfde technische bedrijfseenheid en kan je met die nieuwe onderneming niet genieten van de korting eerste werknemer.

 

Ondernemerstip-goodtoknow

Ondernemerstip eerste werknemer

Heb jij nog bijkomende vragen omtrent deze regeling? Informeer je bij de adviseurs van ADE consultants!