De coronacrisis legde in 2020, zoals het woord zegt, een bom aan de voeten van onze belgische economie. Door de economische instabiliteit van ons land, trof de regering verschillende maatregelen om ook haar burgers te steunen in deze moeilijke tijden. Een van die maatregelen is dat je onder bepaalde voordelen een betalingsuitstel toegekend krijgt voor woonkredieten. Maar heeft die maatregel als gevolg dat je minder fiscaal voordeel haalt uit je woonbonus? 

 

In de volksmond komt het woord “corona-uitstel” tot leven. Indien je financiële vermogen werd getroffen dankzij de coronacrisis, kon je een betalingsuitstel vragen voor het hypothecair krediet van je gezinswoning. De daling van je inkomsten moest wel rechtstreeks te wijten zijn aan overbruggingsmaatregelen, tijdelijke of volledige werkloosheid of de sluiting van jouw onderneming. 

 

De regeling van uitstel

Het betalingsuitstel is van toepassing op kapitaalaflossingen, als de interesten. Het was normaal geldig gedurende 6 maanden, waarbij het uitstel uiterlijk liep tot 31 oktober 2020. Nu is het uitstel eenmalig verlengd, en dit tot maar liefst 31 december 2020! De uitkomst van deze regeling is dus dat de looptijd van je lening rechtstreeks verlengd wordt met de periode van het uitstel. Dat heeft als gevolg dat je je krediet over een langere periode kan terugbetalen dan initieel afgesproken was. 

 

Good to know: Indien je nu nog problemen met je betalingen ondervindt door de coronacrisis, is er geen mogelijkheid meer voor dit uitstel. Je kan nog wel proberen om dit aan te vragen bij je bank, maar daarvoor heeft iedere bank een eigen regelgeving rond. 

 

Corona + mijn woonbonus: een goede combinatie? 

 

Er geldt een woonbonus in Vlaanderen. Waarschijnlijk heb je er al van gehoord, maar dit is een korting in je personenbelasting indien je je lening aanging voor 31/12/2019. Je hebt recht op een woonbonus, maar enkel als je jouw leningsuitgaven (zoals aflossingen, premies van de schuldsaldoverzekering en de interesten) effectief hebt betaald. Indien je een aantal betalingen uitstelt dit jaar, heeft dit als gevolg dat je dit jaar niet het maximale haalt uit de woonbonus. Dit bedrag is afhankelijk van de termijn waarop je je betaling uitstelt, en je maandelijkse betalingen die je moet aflossen. 

 

Voor de periode waar je een uitstel van betaling hebt aangevraagd, heb je dus geen recht op de woonbonus. Maar, in Vlaanderen geldt dat ook je leningsuitgaven tijdens de verlenging in aanmerking komen voor belastingvermindering. In Wallonië en Brussel geldt die verlening op dit moment nog niet. 

 

Let dus op! Heb je uitstel van je lening gevraagd dan zal je dus mogelijks maar een kleiner bedrag kunnen inbrengen in de personenbelasting! Stem dit dus goed af met je bank.

 

Contacteer ons hier, en we staan je graag te woord!