Met oog op een gezonde en betere economische toekomst, heeft de regering haar ogen al op de komende jaren gericht. Om het economische klimaat een handje te helpen, alsook te steunen in deze tijden, kondigde de regering reeds verschillende steunmaatregelen aan. Ook dit keer komen ze met een duwtje in de rug: gedurende de komende 2 jaar wordt de investeringsaftrek verhoogd naar 25%! En dat is goed nieuws. 

 

De huidige investeringsaftrek stond tot voor kort op 8%, maar is nu tijdelijk verhoogd naar 25%. Die maatregel zorgt ervoor dat, wanneer je een investering in afschrijfbare vaste activa maakt, je een bepaald percentage van die investering van je belastbaar resultaat mag aftrekken. De steunmaatregel geldde normaal van 12 maart 2020 tem 31 december 2020, maar is nu dus met 2 jaar verlengd: tot en met 31 december 2022

 

Voorwaarden

 

Deze maatregel geldt voor alle zelfstandigen en kleine vennootschappen, maar daarvoor moeten verschillende voorwaarden eerst voldaan worden: Het gaat over investeringen in materiële en immateriële vaste activa, die in stand gebracht zijn of in nieuwe staat verkregen zijn tijdens het (boek)jaar. Ze moeten bovendien gebruikt worden om de beroepswerkzaamheid uit te oefenen, en moeten over minstens 3 jaar worden afgeschreven. 

 

Heb je met je eenmanszaak te weinig winst om te genieten van de verhoogde investeringsaftrek? Geen nood, want dit voordeel is dankzij de personenbelasting onbeperkt overdraagbaar in de tijd. Zo ben je geen voordeel kwijt wanneer je dit jaar of de komende twee jaren uitzonderlijk verlies draait. 

 

Heb je nog verdere vragen, of wens je meer informatie omtrent dit topic? Aarzel dan niet om ons te contacteren!