Werkt je zoon of dochter als student? Of ben je zelf student en verdien je een centje bij met een studentenjob?

De bestaande regeling in verband met aantal uren die je mag presteren, wordt aangepast door de coronacrisis. Dat geeft je als student de kans om bij te springen waar nodig. Voor bedrijven kan het helpen om de werkdruk te verlichten door jobstudenten extra in te schakelen.

Heb je als student nu extra tijd door lessen die opgeschort zijn? Of werk je als jobstudent in een sector werkt waar alle helpende handen nodig zijn (zoals een supermarkt of voedingsbedrijf)? Dan is dit het moment om wat extra bij te verdienen.

Wat waren de regels voor de coronacrisis?

❉ Sociale bijdragen
Als jobstudent mag je per jaar 475 uur werken om te genieten van verminderde sociale bijdragen ten opzichte van een gewone werknemer. Concreet betekent dat als je minder dan 475 uur per jaar werkt, je netto meer overhoudt aan je studentenwerk.

Je mag uiteraard ook meer dan 475 uur per jaar werken, maar dan betaal je het gewone tarief aan sociale bijdragen.

❉ Kinderbijslag
Het aantal uren dat je per kwartaal mag werken zodat je ouders de kinderbijslag behouden, verschilt van regio tot regio. Meer info hierover vind je op de website van het kinderbijslagfonds van jouw regio.

❉ Personenbelasting
Of je zelf personenbelasting moet betalen, hangt dan weer af van hoeveel je verdient. Voor 2020 ligt het maximale bedrag op 12.700€ bruto (na aftrek van sociale bijdragen). Verdien je meer dan 12.700€ bruto? Dan zal je zelf belastingen moeten betalen.

Als je zoveel inkomsten hebt uit je studentenwerk dat je niet meer “ten laste” bent van je ouders, betekent dit dat je ouders meer belastingen moet betalen. Welke maximumbedragen hier van toepassing zijn, hangt af van je gezinssituatie. Op de website van Student at work vind je de bedragen die van toepassing zijn voor 2020.

📈 In deze infographic vind je een handig overzicht van alle regels.

 

Tijdens deze coronaperiode mag je heel wat extra uren doen met behoud van verminderde sociale bijdragen.

 

Wat verandert er nu door de coronacrisis?*

*update*

Goed nieuws 👍! Er werd bevestigd dat je geen schrik hoeft te hebben dat je niet meer ten laste zou zijn van je ouders door de corona maatregelen als je te veel zou verdienen. Er mag dus tot en met 30/06 gewoon gewerkt worden ongeacht je inkomen.

Er wordt geen rekening gehouden met gepresteerde uren voor studentenwerk in het tweede kwartaal van 2020 (voor de maanden april tot en met juni). De online teller met het aantal beschikbare uren, zal eind april aangepast worden. Zo heb je opnieuw een overzicht van hoeveel uren je nog over hebt.

Dat wil zeggen dat je in deze coronaperiode heel wat extra uren mag doen met behoud van verminderde sociale bijdragen. Zo houd je netto meer over van je loon als jobstudent.

Via de website Student at work blijf je altijd op de hoogte van de laatste updates.

👉  Voor bijkomende vragen hierover kan je natuurlijk steeds bij ons terecht 🙂