Met de fiets naar je werk: de fiscus geeft je een duwtje in de rug!
Na al die maanden ‘thuiswerken’ en de rustige(re) snelwegen die dit met zich mee bracht, waren we al bijna vergeten hoe een echte file tijdens de spitsuren eruit ziet. Het ergste van de covid epidemie lijkt gelukkig intussen achter de rug en dat merken we ook weer op de baan.
Ben jij die file al weer zo beu als koude pap en denk je erover om een ‘deftige’ fiets te kopen via je vennootschap. Hoe zit dat dan fiscaal gezien voor je BV en je privé en wat als je via een eenmanszaak werkt? Wij zetten alles wat je moet weten even op een rij!
Als ondernemer in een vennootschap
- Aan welke voorwaarden moet mijn nieuwe fiets voldoen?
Momenteel speelt het geen rol meer welk type fiets je aankoopt voor je woon-werk verplaatsingen. Doe je graag gek en rijd jij het liefst op je ligfiets of eenwieler naar het werk, dan is dit in principe toegestaan.
- Wanneer zijn de kosten verbonden aan mijn fiets 100% aftrekbaar?
Zowel de aankoopkosten van de fiets (die je wel over minstens drie jaar moet afschrijven), als de kosten van het jaarlijkse nazicht, herstellingskosten, etc. zijn 100% aftrekbaar op voorwaarde dat je de fiets wel degelijk regelmatig voor woon-werk verplaatsingen gebruikt.
☛ Woon je bijvoorbeeld boven jouw bedrijf(spand), dan wordt het uiteraard moeilijker om dit te verantwoorden. Hetzelfde geldt voor een ongeloofwaardige lange verplaatsing (bv. 70km).
- Wat verstaan we nu onder ‘regelmatig’?
Je hoeft natuurlijk niet dagelijks met de fiets naar het werk te gaan. Wat ‘regelmatig’ gebruik voor woon-werkverkeer is, staat niet in de wet, maar voor de Rulingdienst volstond in een bepaald geval een gebruik voor 10% van de woon-werkverplaatsingen (ruling nr. 2019.0006, 12.03.2019). - Wat met BTW?
De btw op de kosten van je nieuwe fiets kan enkel gerecupereerd worden wanneer je de fiets uitsluitend voor woon-werkverplaatsingen gebruikt.
☛ Gebruik je hem bijvoorbeeld ook om op zondag die smakelijke koffiekoeken te gaan halen bij je plaatselijke bakker? Dan is er dus geen btw recupereerbaar.
Alle extraatjes zijn mooi meegenomen!
Nog leuk om weten is dat je ook jezelf als ondernemer een belastingvrije fietsvergoeding van max. € 0 ,24/km mag toekennen voor al jouw ‘woon-werk’ afgelegde kilometers (parl. vr. nr. 443, Van den Bergh, 08.07.2020). Die sportieve voornemens leveren je zo toch nog een aardig centje op.
Als zelfstandige in een eenmanszaak
- Hoe zit dat nu als je via een eenmanszaak werkt?
Ook als zelfstandige in een eenmanszaak zijn de kosten van jouw nieuwe stalen ros aftrekbaar, maar dan wel enkel i.f.v. het beroepsgebruik.
☛ Met andere woorden: rijd je bv. 4.000 beroepsmatige kilometers met de fiets, maar ook nog eens 6.000 privékilometers, dan zijn alle kosten van de fiets voor 40% aftrekbaar.
☛ Als zelfstandige geniet je eveneens van een 100% aftrekbare woon-werkverkeer vergoeding van max. € 0,24/km.
Smeer die benen al maar in! Veel fietsplezier iedereen. 🚴
Bron: Indicator – Larcier