Nu je als restauranthouder weet dat je zaak wellicht nog enkele weken gesloten zal blijven, kriebelt het misschien om toch in de keuken aan de slag te gaan en meeneemgerechten aan te bieden.
Ook als je recht hebt op de hinderpremie, mag je dit doen. Het kan een mooie manier zijn om tijdens de verplichte sluiting inkomsten te genereren.

Maar hou dan wel rekening met het volgende:

Vroeger waren dit de btw tarieven voor consumptie ter plaatse:

Toen rekende je 12% btw aan op de maaltijden en 21% op de dranken.

Als je take out en delivery zou doen, zijn dit de btw tarieven voor de meeneemgerechten:

Voor afhaalmaaltijden reken je 6% btw aan in plaats van 12%. Voor niet-alcoholische dranken (zoals een blikje cola) pas je ook het btw-tarief van 6% toe, voor alcoholische dranken (bijvoorbeeld een flesje wijn) blijft het btw-tarief 21%.
Voor leveringen aan huis geldt hetzelfde btw-tarief. Er is wat btw-tarief betreft dus geen onderscheid tussen afhaalmaaltijden en maaltijden die aan huis geleverd worden.

Wat met de witte kassa?

Heeft je restaurant een omzet op jaarbasis van meer dan 25.000€? Dan ben je verplicht om alles te registreren met een witte kassa.
Deze verplichting blijft ook gelden voor de afhaalmaaltijden en leveringen aan huis. Je geeft de klant voor deze aankopen ook telkens een geregistreerd kassaticket mee.

Als je niet verplicht bent te werken met een witte kassa, hoef je voor de afhaalmaaltijden geen btw-bonnetje af te leveren. Natuurlijk ben je wel verplicht de omzet te registreren in je dagontvangstenboek.

Vergeet de social distancing regels niet!

Of je de klant nu laat afhalen of aan huis gaat leveren, hou er steeds rekening mee dat de social distancing regels gerespecteerd moeten worden. Laat je klanten bijvoorbeeld niet aanschuiven in je zaak, maar laat ze buiten wachten of spreek een tijdstip voor afhaling af. Als je aan huis gaat leveren, lever de maaltijden dan af zonder contact met de klant. Probeer ook zo veel mogelijk cashless te betalen!

📮 Voor bijkomende vragen hierover kan je natuurlijk steeds bij ons terecht.