Eindelijk mogen we weer wat meer mensen uitnodigen in onze tuin! 🏡 Het kan de uitgelezen moment zijn om een zakelijk tuinfeest te organiseren en uw klanten / leveranciers uit te nodigen na een jaar werken vanop afstand. In het bijzijn van wat lekkers is dit altijd wat gezelliger, toch?

 

Vragen die je jezelf hierbij kan stellen: hoeveel btw rekent je traiteur aan en in welke mate kan je die btw recupereren?

 

WELK BTW TARIEF WORDT ER GEHANTEERD?

Net zoals vorig jaar, is het btw-tarief op restaurant- en cateringdiensten tijdelijk verlaagd. Op deze diensten hoef je dus maar 6% btw te betalen in plaats van 21%. Deze steunmaatregel is er gekomen omwille van de coronacrisis en zal nog gelden tot 30 september 2021.

 


🍷 Dit verlaagd btw-tarief is ook ook van toepassing op het serveren van alcohol. Zonder bediening betaalt u nog wel het normale tarief van 21% wat betreft alcoholische dranken.

 

 

IS HET MOGELIJK DE BTW TE RECUPEREREN?

Helaas niet. De kosten die je maakt voor je tuinfeest / receptie vallen onder ‘kosten van onthaal’ en die zijn niet aftrekbaar.

 

HOE ZIT HET DAN MET DE BELASTINGEN?

Voor de belastingen zijn de kosten gedeeltelijk aftrekbaar (50%). Vorig jaar zijn deze kosten 100% aftrekbaar geweest, maar deze regeling is intussen veranderd.

 

Opgelet: weet dat enkel het professionele gedeelte 50% aftrekbaar is. Wanneer je een privé-tuinfeest organiseert, en de aangelegenheid niets te maken heeft met je onderneming, zijn ze niet aftrekbaar.

 

WAT ALS IK ZELF ACTIEF BEN IN DE HORECA SECTOR?

Wanneer je als traiteur zelf een bijeenkomst organiseert en je je gasten wil laten proeven van uw eigen maaksels, dan spreken we hier over een ‘degustatie’ in plaats van een ‘receptie’. Deze vallen onder publiciteitskosten en moeten ook kunnen aangetoond worden.

 

TIPS VOOR HET AANTONEN VAN UW ZAKELIJK TUINFEEST

💡Tip: Zorg er goed voor dat je kan bewijzen welke genodigden professionele relaties zijn. Werk bijvoorbeeld met officiële uitnodigingen, beeldmateriaal, een aanwezigheidslijst,… zodat je de zakelijke aard kan verklaren.

 


 

Heb je nog vragen over dit topic? Aarzel niet om ons te contacteren: info@adeconsultants.be