Wanneer je zelfstandige bent, ben je automatisch ook BTW plichtig. Hoewel hier enkele uitzonderingen voor bestaan! Zo hebben kleine zelfstandigen met een omzet van minder dan €25.000 per jaar de kans om een vrijstelling van aangifte aan te vragen. Hoe dit juist in zijn werk gaat en aan welke voorwaarden je moet voldoen, lees je hieronder! 

 

BTW Light voor kleine zelfstandigen

Indien je onder de noemer van “kleine zelfstandige” valt, hoef je geen btw-aangifte te doen. Dat noemen ze een vereenvoudigde btw-regeling met minimale verplichtingen en is mogelijk voor elke ondernemersvorm*. Daarnaast moet je ook geen BTW aanrekenen naar je klanten, wat een enorm voordeel is voor jou. Daarbij moet je wel rekening houden dat, vermits je geen BTW moet betalen, er wel een aantal verplichtingen gelden waaraan je moet voldoen. 

 

* Vrijstelling is niet mogelijk indien je onderneming actief is in werken in onroerende staat, de horecasector met geregistreerd kassasysteem, verkoop van oude materialen of in de afvalverwerking.

 

Keerzijde van de medaille

Vermits je geen btw-aangifte moet doen, moet je er rekening mee houden dat je geen recht hebt op de BTW aftrek. Indien je dus in het buitenland iets aankoopt, ben je onderhevig aan het huidige btw-tarief. Er zijn wel enkele verplichtingen die je als kleine zelfstandige moet nastreven om in aanmerking te komen voor deze btw-regeling: 

 

  1. Je facturen bewaren en nummeren
  2. Dagboek van ontvangsten bijhouden (enkel indien je verkoopt aan particulieren)
  3. Vermeld op je facturen het volgende: “Kleine onderneming, onderworpen aan de vrijstellingsregeling van belasting. Btw niet toepasselijk”
  4. Jaarlijks je afnemers-belastingplichtigen en je totale omzet in de vrijstellingsregeling oplijsten
  5. Een boek van bepaalde handelingen bijhouden
  6. Tabel van bedrijfsmiddelen opmaken
  7. In bepaalde gevallen moet je een klantenlisting opmaken. 

 

Voor- en nadelen van de vereenvoudigde btw-regeling

Natuurlijk zijn er verschillende voor- en nadelen aan deze regeling. We lijsten hieronder een overzichtelijk schema op: 

BTW & kleine zelfstandige

Besluit je om te kiezen voor de vereenvoudigde btw-regeling? Dan dien je een BTW-activatie in te dienen bij de btw. Je moet wel nog steeds een btw-nummer aanvragen, zelfs als je voor deze regeling kiest! 

 

BTW regeling in andere EU landen

Jij rekent dan geen btw aan je klanten, maar als je als bedrijf inkoopt ben je wel onderhevig aan het btw-tarief van je leverancier. Dat geldt ook zo in het buitenland, waar je onderhevig bent aan de btw van dat land (voor bedragen die maximaal tot €11.200 gaan. Overschrijd je dit bedrag, dan ben je onderhevig aan de Belgische btw). Indien je inkoopt bij andere EU landen, heb je de keuze om de Belgische btw te betalen of de btw van het land in kwestie. Hiervoor moet je wel eerst een keuzeverklaring indienen. 

 

Tip; Geef nooit je Belgische btw-nummer door aan je leverancier in het buitenland, vermits dat bedrijf ervan zal uitgaan dat je btw betaalt in België. Als gevolg hiervan zal je leverancier geen btw aanrekenen, en dat is een groot probleem! Betaal je de btw niet, moet je boekhouder de bijzondere aangifte opmaken zodat je de btw alsnog kan betalen. Doe je dit niet en word je gecontroleerd? Dan is de kans groot dat je het slachtoffer wordt van een fikse boete of nalatigheidsinteresten. 

De vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers: doen of niet doen?

Afhankelijk van je persoonlijke situatie en voorkeur kan deze aangepaste btw-regeling voor jou gunstig zijn of niet. We raden je sowieso aan je situatie ook eens te bekijken met je boekhouder, zodat hij/zij mee een beslissende factor kan zijn. 

 

Wil je graag meer weten over de vrijstellingsregeling voor kleine ondernemers? Bekijk hier de brochure. 

 

To end on a positive note: Wist je dat… deze btw-regeling niet verplicht is voor kleine ondernemingen? Je kan ook gewoon beroep doen op een ander systeem, als bvb. de kwartaalaangiften. Hiervoor hoef je de gewone btw-administratie te voeren. Voor meer vragen omtrent deze regeling staan we jou steeds te woord!