Speciale mededeling voor alle fotografen 📷

 

Wisten jullie dat bij sommige fotoreportages het btw-tarief van 6% geldt in plaats van 21%? Kom hier te weten wanneer je als fotograaf een lager btw-tarief kan hanteren!

 

☞ Fotoreportage: dienst of levering?

Normaal gezien neem je als fotograaf foto’s en bezorg je die aan je klanten. Dit wordt beschouwd als een dienst, ongeacht of je deze digitaal verstuurd of ontwikkeld en afdrukt. In beide gevallen reken je deze dienst aan met 21% btw.

 

☞ Niet zomaar foto’s, maar een hele creatie?

De meeste fotografen leveren niet hun ‘rauwe’ beelden af, maar maken een selectie en bewerken ze nog zorgvuldig. De afgewerkte beelden zijn als het ware eigen ‘creaties’ geworden waar je afstand van doet.
Ook dan gaat het nog altijd om een dienst, maar het verschil is wel dat de overdracht van auteursrechten in principe mag gefactureerd worden aan 6% btw.

 

☞  Wat als de klant een volledig album vraagt?
In dit geval spreken we niet meer over een dienst voor de BTW administratie maar wel degelijk om een levering van een “boek”. Een boek mag gefactureerd worden aan de klant aan 6% btw.

 

💡 TIP: het is niet nodig om je factuur op te splitsen, zowel de fotoreportage als het boek kan aangerekend worden aan 6% btw.

 


☞  
Ook als dat een e-book is?

Ja! Ook dan is het verlaagde btw-tarief van 6% van toepassing. Voorwaarde is wel dat het e-book vergelijkbaar is met een album op papier. Is het
voornamelijk een video met muziek dan dien je 21% btw aan te rekenen!

 

Bron: Indicator – Larcier

 

📮 Voor vragen mag je ons altijd even contacteren: info@adeconsultants.be