Deze coronaperiode is voor verschillende kwetsbare gezinnen en zelfstandigen een ware hel, zeker wat betreft het maandelijkse inkomen. Daarom heeft de overheid beslist een tijdelijke steunmaatregel in te voeren, de zogenaamde COVID-19 toeslag, om deze partijen te steunen. Wanneer je als gezin een inkomensdaling kent en je onder de inkomensgrens van €2.213,30 (bruto belastbaar) per maand komt, heb je recht op deze extra toeslag bovenop jouw groeipakket (kinderbijslag). 

Kom ik in aanmerking voor het extra kindergeld? 

Het antwoord hierop is heel eenvoudig: iedereen die het groeipakket ontvangt voor zijn kinderen, kan de COVID-toeslag aanvragen. Je moet hiervoor voldoen aan volgende voorwaarden: 

  1. Jouw gezinsinkomen met minstens 10% daalde in maart 2020, april 2020, mei 2020 of juni 2020 ten opzichte van het inkomen in januari of februari 2020 OF
  2. Jouw maandelijks gezinsinkomen niet meer dan €2213,30 bruto belastbaar bedraagt OF
  3. Je geslaagd bent voor de KI-test, waarbij je een eigendom hebt waar je zelf niet wonende bent.

Lees hier meer over de KI-test.

Hoeveel bedraagt mijn COVID-19 toeslag?

Indien jouw gezin in aanmerking komt voor de extra toeslag, ontvang je €120 per kind. Dit bedrag mag je ontvangen over een periode van 3 maanden, wat maakt dat je elke maand €40 kinderbijslag extra gestort ziet op je rekening. De bijkomende toeslag ontvang je op het bankrekeningnummer waarop je ook jouw groeipakket gestort krijgt.

Hoe vraag ik mijn COVID-19 toeslag aan?

Om het extra kindergeld te ontvangen, ben je verplicht de extra toeslag aan te vragen bij de uitbetaler van jouw groeipakket, en dit nog tot en met 31 oktober 2020. Daarnaast is het ook belangrijk dat je bewijsstukken toevoegt om jouw inkomensverlies aan te tonen. Hiervoor volstaat het om een verklaring van jouw inkomsten door je boekhouder of accountant af te leveren. Je kan hiervoor ook opteren om eventueel andere bewijsstukken toe te voegen.

Let op: voeg steeds een bewijs toe van jouw uitbetaling van het overbruggingsrecht en de hinder- of compensatiepremie!

Tabel-groeipakket

Wat als ik gescheiden ben?

Indien zowel jij als je partner beiden het groeipakket ontvangen, en je kind evenveel bij zowel jou als je partner inwoont, krijgt elke ouder de helft van de COVID-19 toeslag toebedeeld. Ben je de enige begunstigde van het groeipakket, of woont je kind meer bij jou dan bij je partner? Dan heb je recht op de volledige toeslag. 

Veelgestelde vragen 

Is er voor jou nog veel onduidelijk en zit je met een aantal vragen? Bekijk zeker de website van de Vlaamse Overheid omtrent de COVID-19 toeslag bovenop je groeipakket.