Nu horecazaken en winkels verplicht zijn te sluiten omwille van de coronamaatregelen, zijn veel handelaars op zoek naar manieren om deze moeilijke periode te overbruggen. Zo kan je als handelszaak de mogelijkheid aanbieden aan je klanten om nu vouchers aan te kopen die zij dan na de coronacrisis kunnen besteden.
Hoe kan je vouchers aanbieden?
Dat kan via de Let’s Support actie door je eenvoudigweg te registreren op de website www.DinnerGift.be. Na registratie communiceer je jouw unieke link met geïnteresseerde klanten. Het platform van Let’s Support zorgt voor de verdere afhandeling. Momenteel is de actie gericht op lokale horecazaken maar ze bekijken de mogelijkheden om uit te breiden naar andere sectoren die ook getroffen worden door de coronamaatregelen.
👉 Natuurlijk kan je ook via je eigen website, nieuwsbrief of social media kanalen vouchers aanbieden.
Waar moet je rekening mee houden?
Hoewel het aanbieden van vouchers een interessante manier kan zijn om de cashflow gezond te houden, zijn er wel enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. We vertellen je kort hoe je deze vouchers registreert in je omzet en welke btw-percentage van toepassing is.
Voor de fiscus zijn vouchers alle waardebonnen, gift cards, kadobons, … die ingewisseld kunnen worden voor een tegenprestatie. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen enkelvoudige en meervoudige vouchers.
A) MEERVOUDIGE VOUCHER
Van toepassing indien je als handelaar producten verkoopt met verschillende btw-percentages.
Voorbeeld: een horecazaak waar voor voeding 12% btw wordt toegepast en voor drank 21%.
- In dat geval weet je niet vooraf welk btw-percentage van toepassing zal zijn bij de besteding van de voucher.
- Op de voucher wordt dan een btw-percentage van 0% toegepast (ongeacht of de aankoop met of zonder factuur gebeurt). De voucher wordt niet mee opgenomen in de omzet op het moment van de aankoop, maar pas op het moment van besteding. De voucher wordt dan beschouwd als een betaalmiddel.
- Dat wil ook zeggen dat onbestede vouchers dus nooit mee in de omzetcijfers komen.
B) ENKELVOUDIGE VOUCHER
Voor een handelszaak die producten verkoopt met één enkel btw-percentage geldt de procedure van de enkelvoudige voucher.
Voorbeeld: kledingwinkels waar alles aan 21% verkocht wordt.
- Bij aankoop van de voucher wordt het bedrag opgenomen in de omzet en dus ook in de btw-aangifte. Dat betekent dat je dan al de btw dient te betalen in plaats van bij inlevering van de bon. Hou daar zeker rekening mee in deze periode zodat dit niet voor cashflow problemen zorgt.
- Heb jij een handelszaak met één enkel btw-percentage (bijvoorbeeld alles aan 21%) en verkoop je veel vouchers of ben je van plan er nu veel te verkopen? Dan kan het interessant zijn producten aan te bieden met een ander btw-percentage (denk aan voeding of boeken aan 6% btw) zodat je de procedure van de meervoudige vouchers kan toepassen.
Voor bijkomende vragen hierover kan je natuurlijk steeds bij ons terecht ;)!